A vietnámi unikornis –

A szaola, avagy a vietnámi antilop

Szerző: Dulin Blanka 6. osztály

Még napjainkban is vannak olyan élőlények, amelyeket nem ismerünk, mert még felfedezésre várnak. Csak a helyi lakosok ismerik őket, de a világ tudósai nem, ezért nincsenek nyilvántartva az élő fajok között. Ezekhez a még fel nem fedezett fajokhoz tartozik a vietnámi antilop is – helyi nevén szaola. Azért nevezik unikornisnak, mert oldalról nézve a szimmetrikus szarvai „egybeolvadnak” és egynek látszanak.

A szaolát könnyű felismerni az arcán lévő jellegzetes fehér mintázatáról és a fénylő vöröses szőrzetéről. Ezt a titokzatos állatot csak 1992. májusában ejtették először fogságba Laoszban, egy haditáborban, a hegyvidéki dzsungelben. Mary-nek nevezték el. Egy viszonylag kicsi karámban tartották. Sajnos a befogása után 18 nappal Mary elpusztult.

Elpusztulása után a katonák nem gondoltak a tudományos célokra, nem őrizték meg Mary testét. Csak élelemforrást láttak benne, és megették.

1993-ban írták le hivatalosan a szaola létezését.

Azóta a szaolák újra fel-feltűntek Laosz és Vietnám határa környékén. Mary után máig 12 egyedet sikerült befogni, de egyikük sem élt 2-3 hétnél tovább, ezért nem lehetett őket állatkertbe szállítani szaporítás céljából. A faj megvédésére csak egy lehetőség maradt: a most meglévő élőhelyét kell védeni. Betiltották a vietnámi antilopok vadászatát.

A 12 befogott szaolától sikerült DNS mintát venni és beazonosítani a pontos rendszertani besorolását. Egy párosujjú patás, amely a tülkösszarvúak családján belül a tulokformájúak alcsaládjába tartozó Pseudoryx nem egyetlen faja. Tudományos neve (Pseudoryx) jelentése „hamis orix”, vagyis a faj szarvai nagyon hasonlítanak az Oryx nembe sorolt afrikai lóantilopokhoz, különösen a bejzához

Forrás: Wikipédia; Animal Planet: A kihalás szélén sorozat

Elérhetőségek

Dunakanyar Alternatív Oktatásáért Alapítvány

Cím: 2000, Szentendre, Rózsa u. 16

 

Jelentkezés és felvétel: Rab Benedek ügyvezető igazgató | Tel: +36 (30) 730 - 4206 | e-mail: rab.benedek@damiskola.hu

 

Titkárság: iskolatitkar@damiskola.hu

Az oldal üzemeltetője: Dunakanyar Alternatív Oktatásáért Alapítvány

damiskola.hu. MINDEN JOG FENNTARTVA 2019

Tárhelyszolgáltató: Tárhely.Eu Kft.|1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.|+36 1 789-2789|tarhely.eu|support@tarhely.eu

Design: Weboldal készítés Szentendre